Kategoriarkiv: Matematik

Rollbot-kodning

Hej,

Jag har varit i klass 6Ma och haft 2 lektioner i Rollbot-programmering. I höstas hade jag en helg-kurs i programmering på NOX academy. I kring 10 lektioner byggde vi bit-för-bit en Rollbot. Vi blinkade lysdioder, tutade högtalare och körde motorer innan vi till sist hade Rollbot-race. Varje lektion presenterade ett grundläggande kod-begrepp (t ex for-loopar) och så övade vi på det. Det var en intensiv helg (både för mig och barnen!), alla lärde sig mycket och nästan alla hängde med hela tiden.

Det var denna kurs som låg till grunden för lektionerna. Första tillfället visade jag lite grunder och vi kodade lite lysdiod-blinkningar tillsammans. Under veckan som följande fick barnen fått välja att koda en ”dans” och nästa gång jag kom var det show-time! Se länk: http://11.sollentuna-musikklasser.se/?p=290236

Flera elever har frågat Madelene var man kan lära sig mer. Det finns mycket både på nätet och som olika kurser. Men jag har inte hittat något där man skriver ”riktig” kod med text och bygger något fysiskt. Oftast är programmering (t ex Scratch) drag-and-drop av byggstenar och så händer något på datorskärmen. Och det är inte alls lika påtagligt.

Så, om det finns intresse från tillräckligt många barn och någon mer förälder, tänkte jag att man kunde köra en programmeringskurs till hösten. Då kanske man ska prova att köra 5 kvällar à 2 timmar. Det ger mer tid att smälta vad man lärt sig och kanske öva lite mer.

Låter det kul? Mejla i så fall kristian.lindskog(snabel-a).gmail.com så ser vi hur stort intresset är. Jag vill gärna ha svar under Juni så att vi kan planera. Och glöm inte att berätta om du som förälder vill hjälpa till.

/Kristian

Lektion om Arduino

Vi har Agnes pappa, Kristian, lärt oss om Arduino och hur man kan koda dessa.

Under veckan kommer vi att försöka koda en dans som Arduino ska utföra.

Programmering

Vill ni veta hur en lektion i programmering kan gå till med hjälp av eleverna själva? Titta in här på klassbloggen och filmstream, imorgon, onsdag, klockan 0925.

Hjälp till att planera matematiken efter vecka 14 (Elevinflytande)

Vi, lärare, behöver din hjälp. Ge oss förslag på projekt som du skulle vilja arbeta med inom matematiken. Du får gärna integrera detta med andra ämnen.

Bild lånad från mediearkivet från klass 6Mc

Det kan vara allt möjligt:

bygga/inreda lägenheter, Minecraft, bygga en stad med hjälp av olika geometriska figurer, programmering med Micro:bit.

Listan kan göras lång.

Maila till masjo_s@edu.sollentuna.se så ska vi, lärare, försöka mixa ihop något med hjälp av era underbara förslag.

Programmering på schemat

Film om Code Monkey

I år 6 kommer vi att arbeta med programmet Code Monkey som bas när vi programmerar. Denna går att arbeta med hemma och i skolan, passar lika bra på datorn hemma som på iPaden. Då eleverna ligger på så otroligt olika nivåer inom detta område så har vi tagit beslutet att ta och arbeta med detta material där man får lära sig det nya programmeringsspråket CoffeeSkrift som passar att göra olika spel i framtiden.

Eleverna får här hjälpa oss lärare och varandra att komma framåt, vi lär tillsammans och ingen blir bedömda i detta område. Vi får arbeta problemlösande och ämnesövergripande med engelska, teknik och matematik.

/Matematiklärarna

Ps. Idag har NOK.se haft problem med tillgänligheten vilket har försvårat för eleverna att komma in på sidan.